Project Description

Printwerk voor opnames speelfilm Michiel de Ruyter

Voor de speelfim Michiel de Ruyter (link) moesten vele zeekaarten, pamfletten, brieven, verdragen, koopmanlijsten geprint worden op diverse papiersoorten. In grootte variërend van pakweg A4 tot zo’n 2.15m hoog en 1.30m breed.

Ik heb de opdracht ervoor kunnen winnen, door scherpe prijs, snel en adequaat meebewegen en meedenken met de klant in oplossingen. Zoals meehelpen in bepalen welke papiersoorten en door slim te printen zoveel mogelijk aanvullend retoucheer en decoreerwerk te voorkomen.

Zo is, om voor de zeekaarten het papier de juiste kleur te geven, ook op de keerzijde van het papier geprint. Iets wat normaliter met fine art printing niet gedaan wordt. Resultaat was wel verbluffend goede replica’s van zeekaarten, pamfletten etc, zie ook de foto’s. Zeekaarten worden namelijk opgerold, dus beide zijden moesten de juiste kleur hebben. verder zijn waar nodig de aangeleverde digitale beelden aangepast om op de afdruk goed over te komen, oa om vergulding beter door te laten komen in de print.

Speelfilm Michiel de Ruyter, al het printwerk op paper en canvas

In totaal zijn een 470 afdrukken geproduceerd, in grootte variërend van ongeveer A4 tot zo’n 1.20×2.15m en een 18 prints op canvas.  Voor de zeekaarten en pamfletten is het Innova IFA 24 papier gebruikt, bij elkaar zo’n 45m bij 1.50m breed.

JaSm01180294

Voor brieven onder andere, de kunstenaarspapieren Romandruk en Hahnemuhle Ingress. Deze laatste, hoewel niet bedoeld voor inkjet printing, bleek goed te gebruiken voor de vele brieven.

JaSm01180299

foto 20

Voor de grote prints op papier en canvas heb ik gebruik kunnen maken van de Epson 11880 en Epson 7900 printers bij ARCA , leverancier van mijn epson printer en distributeur van vele merken  inkjet foto en fine art papier onder andere van INNOVA.

Het Innova IFA24 papier bleek perfect geschikt voor de vele zeekaarten die geprint moesten worden, de juiste dikte en textuur en blijkbaar voor de film niet onbelangrijk: buiggedrag.

 

Hierbij moest wel de keerzijde ook geprint worden om ook op die zijde op oud papier te lijken, immers de zeekaarten werden ook opgerold.

JaSm01180292

Door van een zeekaart mbv Adobe Photoshop CC  de papierondergrond te isoleren van de kaart-info is een goed bruikbaar digitaal beeld gemaakt van oud papier met haar structuur om op de keerzijde te printen. Het papier is aan keerzijde niet geschikt gemaakt voor printen met inktjet, er moest dus tbv een goede weergave eea aan het beeld worden aangepast om het eindresultaat goed te krijgen.

De bulk van de kaarten en pamfletten is op het INNOVA fine art papier IFA24 geprint, vanaf een 60″ (152cm) brede rol, bij elkaar zo’n 45 meter. Dit betekende dagen printen, eerst de printzijde, dan de keerzijde.Daarnaast ook vanaf kleinere maat rol de kleine kaarten geprint, evenals de pamfletten etc.

Opnames filmproductie Michiel de Ruyter

Samenvattend:

Een geslaagde opdracht en een tevreden klant. Ik kan niet wachten tot de film in premiere gaat, begin 2015. Ik kijk ernaar uit, het heeft naar mijn mening alles in zich om een zeer goede film te worden. Verder natuurlijk heeft mijn bijdrage, dmv het vele printwerk, althans voor mij, een prominente plaats in de film.

Kijk vooral ook op de website van de filmproductie : en dan zeker ook foto van Charles Dance . Vergeet niet hun facebook pagina

 

Tot slot: mijn dank gaat uit naar ARCA, voor het kunnen gebruiken van bij hun aanwezige printers, het meedenken, het ervoor zorgen dat de 152cm bij 30m grote rollen Innova IFA24 papier gegarandeerd op tijd beschikbaar waren. Rollen papier met zo’n afmeting is niet een heel courant artikel, ARCA als Europese distributeur van INNOVA had uiteraard wel voldoende voorraad.