Project Description

Foto-expositie Promotie Hahnemühle Photo Silk Baryta

 

Ter inleiding

Het begon met een telefoontje van Tom de Kloe aan mij: “ Door Hahnemühle gevraagd om contact met jou op te nemen, nav de test die jij gepubliceerd hebt over Hahnemühle Photo Silk Baryta”.

Hahnemühle Photo Silk Baryta, een papier dat dit voorjaar op de markt is en dat opvallend goed is in weergave van toon, kleur (nuances, verzadiging) en dieptewerking. Daarnaast heeft het door zijn zeer fijn gestructureerde oppervlak minder last van schitteringen/licht reflecties. Het verkrijgen van de TIPA 2014 award is een bevestiging hiervan.

Nu fast-forward: Op enig moment samen de beslissing genomen tbv de promotie een foto-expositie te houden. Daarbij is bewust gekozen om een breed aanbod te tonen van meerdere fotografen, zeg maar een brede doorsnede van de Nederlandse Fotografie.

Zo gezegd, zo gedaan.

 

Werk van vijf fotografen, bij elkaar een breed spectrum:

Om de kwaliteiten van dit fotopapier te tonen is, hoe kan het ook anders, een expositie ingericht met werk van een aantal fotografen:

Richard Terborg: Conceptuele fashion en portretfotografie:

Richard Terborg PopArt1

Bas Meelker: Toonaangevende Nederlandse landschapsfotografie:

The long journey

Gijs Possel: Stemmige close-ups van flora in bloei en van vergane glorie van gebouwen:

Gijs Possel

Ewout Huijbers: Architectuur en interieurfotografie en eigen werk met sterk sprekend grafisch karakter:

Ewout Huijbers, Babylon aan de Amstel

Cindy Heijnen: ingetogen portretten in sociale maatschappelijke thema(s) als context:

Cindy Heijnen

Bij elkaar een breed spectrum aan prachtige, tot de verbeelding sprekende beelden die zijn weergegeven in 30 Fine Art Prints, in grootte variërend van zo’n 30x40cm t/m 110x145cm:  Of het nu gaat om heel stemmige close-ups van flora in bloei of vergane glorie van gebouwen die je eerder niet groot zou willen afdrukken, of uitbundige kleurrijke sprekende portretten, of prachtige landschappen vol kleur, lijn- en vlakschakeringen, of ingehouden portretten in sociaal-maatschappelijke context met veel subtiliteiten en details, of werk met een sterk sprekend grafisch karakter dat roept om groot te worden afgedrukt. Bij elkaar een mooie brede doorsnee van de Nederlandse Fotografie.

De Expositie:

De expositie zelf is verzorgd door en bij Inktjetwinkel / Eyes on Media in een daarvoor vrijgemaakte ruimte met goed licht en voldoende ophangmogelijkheid voor de 30 Fine Art Prints , in grootte variërend van  30x40cm tot en met 140x110cm.
Een impressie:

Foto-expositie Promotie Hahnemühle Photo Silk BarytaFoto-expositie Promotie Hahnemühle Photo Silk Baryta

Foto-expositie Promotie Hahnemühle Photo Silk Baryta Foto-expositie Promotie Hahnemühle Photo Silk Baryta

Foto-expositie Promotie Hahnemühle Photo Silk Baryta Foto-expositie Promotie Hahnemühle Photo Silk Baryta

Foto-expositie Promotie Hahnemühle Photo Silk Baryta Foto-expositie Promotie Hahnemühle Photo Silk Baryta

Foto-expositie Promotie Hahnemühle Photo Silk Baryta Foto-expositie Promotie Hahnemühle Photo Silk Baryta

Foto-expositie Promotie Hahnemühle Photo Silk Baryta

Organisatie en realisatie:

De organisatie was in handen van Inktjetwinkel en Fine Art Printing Specialist.
De printing is uitgevoerd door Fine Art Printing Specialist.
De expositie ruimte, – inrichting, de afwerking van de prints en de opening is verzorgd door Inktjetwinkel/Eyes on Media.
De expositie is gesponsored door Hahnemühle GMBH.

De expositie is gehouden van 12 t/m 19 september 2014.

De bezoekers hebben zonder uitzondering positief gereageerd op het getoonde: zowel het werk van de fotografen, als de expositie zelf en het printresultaat.

 

Mijn Woord van dank:

Allereerst een woord van dank aan twee personen die helaas niet bij de opening konden zijn: Corinne Hamming van Beeldagent en Gerda Mulder van Nederland Fotomuseum. Zij zijn het die vanuit hun ervaringen mee hebben gedacht in het bepalen van een locatie en beide hebben onafhankelijk van elkaar aangegeven dat bij een fotografie-zaak als Inktjetwinkel de beste keuze zou zijn.

De fotografen:  Zij zijn bereid geweest hun werk beschikbaar te stellen voor deze expositie. Persoonlijk ben ik er heel trots op dat ik dit werk heb mogen printen:
Richard Terborg:  Conceptuele fashion en portretfotografie
– Bas Meelker: Toonaangevende Nederlandse landschapsfotografie
– Gijs Possel: Stemmige close-ups van bloeiende flora en van vergane glorie van gebouwen
Ewout Huijbers: Architectuur en interieurfotografie en eigen werk met sterk sprekend grafisch karakter
– Cindy Heijnen: ingetogen portretten in sociaal- maatschappelijke  thema(s) als context

Uiteraard Hahnemühle GMBH, voor hun sponsoring.

Last but not least: De medewerkers van Inktjetwinkel / Eyes on Media!
In steekwoorden samen gevat: Een team, gedreven en vakkundig, met focus op het goed en mooi doen, en terecht trots op hun werk. Met dit team samenwerken is voor mij een fantastische ervaring geweest.

Een aantal maanden geleden benaderde Jan mij via Behance. Hij volgde mij al enige tijd op Behance en vroeg mij of ik mijn werk bij hem wilde laten afdrukken, om er Fine Art Prints van te maken. Het woord Fine Art Print gaf mij direct het idee dat dit een prijzige aangelegenheid zou zijn. Hoewel ik mij zeer vereerd voelde heb ik bedankt voor de eer. Ik laat mijn werk niet vaak afdrukken. Eens per jaar doe ik mee aan een Kunstroute in mijn woonplaats en om die kosten niet teveel op te laten lopen laat ik mijn werk bij een redelijk internetbedrijf afdrukken waarbij ik dus niet teveel betaal… Twee maanden later benaderde Jan mij opnieuw. Een vasthoudend type, was mijn eerste gedachte. Echter was het nu met een uitnodiging om mee te doen aan een expositie. En ja, wie kan daar nu weerstand aan bieden? Dus heb ik, na het vragen naar de onkosten, direct JA gezegd. Daar heb geen spijt van gekregen. Ik heb Jan tien werken geleverd om af te drukken en ik was zeer onder de indruk van de prachtige kleur en detail weergave. Ieder werk was exact afgedrukt zoals ik de foto op mijn scherm zie. Het is duidelijk zichtbaar dat Jan heel goed weet wat hij doet. Hij verdiept zich in de foto, let op details waar ik zelf vaak overheen kijk, en maakt zich de foto eigen om het juiste karakter van het werk weer te kunnen geven. Bij een volgende opdracht gaat de bestelling naar Jan! Ik ben blij dat ik Jan heb leren kennen en dat ik nu werk heb dat door hem perfect is afgedrukt!
“Hahnemühle Photo Silk Baryta gaf het tentoongestelde werk dat veel zachte tonen heeft een mooie contrastwerking in de subtiele kleurnuances. Dank aan Jan voor de mogelijkheid dit nieuwe fotopapier te gebruiken.”
Een van de pareltjes van de fotoweek 2014 was de expositie die was opgezet door Fine Art Printing Specialist. De bevlogenheid van Jan R Smit resulteerde in een mooi overzicht van de Nederlandse fotografie. Afgedrukt op het nieuwste papier van Hahnemühle kwamen kleuren en contrast meer dan 100% tot hun recht. Een lust voor het oog. En een bevestiging van de professionaliteit van Fine Art Printing Specialist.
Ewout Huijbers, Ewout Fotografie
Met dank aan Jan R Smit Fine Art Printing Specialist heb ik mijn werk mogen ervaren op de Hahnemühle Photo Silk Baryta. De beleving van het beeld, de contrast en de kleuren was echt geweldig! De zorgvuldigheid, precisie waarmee Jan werkt is een breath of fresh air. De expositie verzorgd door Inktjetwinkel was ook, net als alles wat Fine Art Printing Specialist doet, tot in de details goed verzorgd.
In augustus werd ik door Jan Smit van Fine Art Printing Specialist gevraagd om mee te doen aan de promotiecampagne voor de Nederlandse introductie van het nieuwe Hahnemühle Photo Silk Baryta papier. De promotie zou bestaan uit een kleine expositie. Ter voorbereiding van het uiteindelijke printen voor de expositie hadden we een sessie gepland om e.e.a. te testen en voor te bereiden. Alle prints zouden op het nieuwe Hahnemühle papier op mijn eigen Canon imagePROGRAF ipf6450 groot formaat printer geprint worden. Het nieuwe Hahnemühle papier bleek absoluut top papier. De diepte, structuur en algemene ’look & feel’ zijn fantastisch. Vanaf nu zal dat papier mijn eerste keuze zijn voor het maken van hoge kwaliteit fine art prints. Maar wat vooral opviel bij dit project was de verbijsterend diepgaande kennis van Jan als het gaat om het maximale halen uit een fine art print. De kennis die Jan heeft op dit gebied kom je zelden tegen. Waar voor de meeste mensen het print proces ophoudt, begin het pas voor Jan. En dat vertaalt zich naar absolute top prints. De titel Fine Art Printing Specialist is zeker verdiend!