Hahnemühle Photo Pearl 310, een fijn papier in meerdere opzichten

Inleiding

De firma Hahnemühle (link)  is behoorlijk actief in het introduceren van nieuwe papiersoorten. Zo is afgelopen zomer het Hahnemühle Photo Pearl 310 papier  in de markt geïntroduceerd als nieuw product binnen hun Photo lijn:
Hahnemuhle Photo Pearl 310 gr/m2

 

Hahnemühle Photo Pearl 310 is een subtiel gestructureerd papier met een parelachtig oppervlak.
Haar inkt absorberende coating van hoge kwaliteit maakt exceptionele beeldweergave mogelijk met uiterst gedetailleerde scherpte, diepe zwarting en een bijzonder omvangrijke kleurruimte. de levendige en zeer genuanceerde kleurweergave garandeert foto-realistische prints van indrukwekkende kwaliteit.
Het sneldrogende, watervaste oppervlak kenmerkt zich door een hoge weerstand tegen krassen en vingerafdrukken.

– 310 gr/m2, Polyethylene gecoate papierbasis.
– Wit papier met een parelachtig oppervlak van subtiele structuur
– Zeer omvangrijke kleurruimte met enorm gedetailleerde scherpte
– Weerstand tegen krassen en vingerafdrukken

Hahnemühle Photo Pearl 310  is beschikbaar in de volgende afmetingen:
Din A4:  25 vel
Din A3:  25 vel
Din A3+:  25 vel
Din A2:  25 vel

17”- 25m op 3” kern
24”- 25m op 3” kern
44”- 25m op 3” kern
60”- 25m op 3” kern

Inmiddels is het papier ook beschikbaar op de markt, tijd voor een diepte test van dit papier.

Voor dit doel heeft Hahnemühle, zonder het testresultaat te beïnvloeden, het papier verstrekt: Chapeau!

Op naar de test.

 

Testmethodiek

Mijn  testaanpak kent twee facetten:
1/ meettechnisch
2/ persoonlijke ofwel subjectieve beleving

Bij de meettechnische insteek is het eindresultaat een kwaliteitsrapportage door een onafhankelijke partij: ColorCheck-Online.  De hiervoor benodigde stappen zijn:
Vinden van de juiste printer kalibratie (media type  en instellingen zoals papierdikte en hoeveelheid inkt, printresolutie), deze aan de hand van meetpatronen meten en toetsen, en uiteindelijk de toe te passen kalibratie kiezen. Als de printer-instelling  bepaald is, volgt het profileren en ook hier weer aan de hand van meetpatronen dit resultaat meten en toetsen. Tot slot wordt een kwaliteitsrapport door ColorCheck-Online opgesteld.

Bij de subjectieve persoonlijke beleving kijk ik vooral naar:
Hoe ervaar ik het papier op gevoel, qua geur  en wat is de beleving bij het zien van prints op dit papier, dit bij verschillende lichtbronnen. Hoe is de dieptewerking, voor mij een belangrijk kwaliteitscriterium, naast aspecten als zwarting, de detaillering(scherpte indruk), de toon, eventuele bronzing, etc. De prints voor deze beoordeling zijn met het zelf gemaakte profiel vervaardigd.
Gebruikte printers, software, computers, meetkaarten en beelden/foto’s:
• Printers: Epson Stylus Pro 4900, Epson stylus Pro 9900
• Meetapparatuur: X-Rite i1 Pro2 met i1Profiler 1.5.7 en ColorPort 2.0 software
• Software: Adobe Lightroom 5.7 voor het printen; Docbees Profile Manager, QTR en Colorthink Pro voor het evalueren van profielen en meetresultaten.
• Meetkaarten voor evaluatie: ColorCheck-Online meetkaart en de N51 grijstonenkaart van Northlight-Images.co.uk 
• Testbeelden: Digital Outback Photo Printer Evaluation Image  , voor zwart-wit het testbeeld van Northlight-Images.co.uk
• Computer: Windows 7, met een Nec PA271WA beeldscherm inclusief Spectraview beeldscherm-kalibratie.
• Testbeelden voor subjectieve  beleving: een reeks zelf geschoten foto’s: portret, landschap, zwart-wit, stadsbeelden, etc.

ColorCheck-Online RGB Control Strip  Northlight-Images N51 B/W test strip

Outback Photo Printer Evaluation ImageNorthlighth-Images B/W Test image

 

Testresultaten-Meettechnisch

Hiervoor is een hele reeks aan testprints en metingen gemaakt, hieronder een indruk van de gemaakte testprints:
Hahnemuhle Photo Pearl FAPS Review test images

Voor de kalibrering heb ik uiteindelijk gekozen voor media-type  Premium Luster Photo Papier 260 met een papierdikte van 4 (0.4mm) en een inkthoeveelheid  op + 7%. Het papier blijkt een hoog inkt-absorberend vermogen te hebben, ik ben hierbij in stappen gegaan tot +20%. Deze laatste waarde bleek teveel, de 14% in één bepaald onderdeel van een testprint ook nog en daarom heb ik gekozen voor +7%. Met deze printer-instelling is vervolgens het papier geprofileerd.

Optische witmakers

Hahnemühle Photo Pearl 310 papier heeft een behoorlijke hoeveelheid aan optische witmakers. Voor de metingen en profilering heeft dit tot gevolg dat de meetresultaten al gauw een blauwzweem krijgen, die je als mens bij het bekijken van prints niet of niet zo sterk beleefd.

Bij het maken van het profiel kun je hier met behulp van de profileringssoftware, in dit geval i1Profiler, hier een compensatie voor aanbrengen, ter aanvulling op de gestandaardiseerde condities M0 of M1. Dit is op zich eigenlijk een lastige opgave omdat de mate waarin deze optische witmakers ook het papier “ witter” doen lijken direct afhangt van de hoeveelheid UV in het licht dat valt op het papier. Dit varieert natuurlijk, het is dus kiezen voor een compromis, dus een repeterende cyclus van meten, aanpassen, printen, beoordelen etc.

Voor het uiteindelijk gekozen papierprofiel is met de OBC functionaliteit in i1Profiler gecompenseerd ter aanvulling op de keuze voor M1 als conditie en D50 als beoordelingslicht.

 

kwaliteitsrapport van ColorCheck-Online en van N51 resultaat

Met dit profiel is een testprint gemaakt met de ColorCheck-Online meetkaart en de N51 meetkaart. Hiervoor is Lightroom 5.7 gebruikt met “ Relative” als rendering intent.  Hieronder de meetresultaten van deze twee:

CCO Rapport:

Hahnemuhle Photo Pearl FAPS Review CCO-Online Report

Hahnemuhle Photo Pearl FAPS Review CCO-Online Report

N51 rapport:

Hahnemuhle Photo Pearl FAPS Review N51 Report

 

Deze testresultaten zijn zonder meer uitstekend. De invloed van de optische witmakers is ook duidelijk aanwezig. Bij het Colorcheck-Online rapport  is het de oorzaak dat de meting van de kleuren een ” mid-accuracy” niveau bereikt en niet het “high-accuracy” nivo. Was die ene waarde 0.1 punt minder geweest, was het ook “high-accuracy”. Ter verduidelijking een waarde van 1 is de drempelwaarde dat een goed functionerend menselijk gezichtsvermogen kan waarnemen. Simpel gezegd dit zijn gewoon heel goede meetwaardes.

Bij het N51 rapport, dit beperkt zich tot zwart-wit, is het verloop netjes lineair.  Vrijwel onderin (zwart)  is een licht afbuiging, wat overigens kan komen door de ” black point compensation” dat Lightroom standaard toepast. De L-curve heeft ook een heel lichte boog, waardoor het mid-grijs punt (50% grijs) ietsje donkerder uitvalt. N.B.: In een speciaal Zwart-Wit printen artikel ga ik dit verder uitwerken, stay tuned!

 

Persoonlijke subjectieve beleving van dit papier:

Voor de subjectieve beleving ben ik van de volgende aspecten uitgegaan:
– Hoe voelt het papier aan?
– Hoe ruikt het papier?
– Hoe komt het geprinte beeld over?

Daarnaast evalueer ik eventuele claims van de fabrikant, zoals lage krasgevoeligheid etc.

Hiervoor heb ik een aantal prints gemaakt van diverse onderwerpen ook in zwart-wit, hieronder een selectie ervan:

Hahnemuhle Photo Pearl FAPS Review test prints

 

De prints zijn beoordeeld bij verschillende lichtomstandigheden, van daglicht buiten tot en met typische woonkamer verlichting met halogeen spots.

 

Allereerst hoe voelt dit papier aan, hoe ruikt het, hoe ziet het oppervlak er uit:

Het papier heeft geen speciale geur zoals bijvoorbeeld Baryta papier heeft, het ruikt zeg maar neutraal. Het voelt stevig aan, binnen de beschikbare PE fotopapieren op de markt is 310gr/m2 ook de dikste en zwaarste uitvoering. Dit zal bij het opplakken ook een strakker resultaat opleveren. Verder een gladde achterkant en een ietwat stroevere  printkant.

Het oppervlak is zeer egaal, er is feitelijk geen textuur zichtbaar. De glans is wat Hahnemühle noemt parelachtig en heeft een zeer fijne structuurloze  stippelstructuur (zeer fijne zandstraalstructuur?), waardoor de glans niet storend werkt en er een zeker pareleffect zichtbaar is onder bepaalde kijkhoeken. Het effect is vooral dat het geprinte beeld visueel zeer toegankelijk is, ofwel het oppervlak stoort niet of nauwelijks “tussen jou en het geprinte beeld” .

Zoals één van de testpersonen het uitdrukte: “gemakkelijk te bekijken” .

 

Hier een impressie van het oppervlak:

Hahnemuhle Photo Pearl FAPS Review Oppervlakte reflectie

N.B.: Ik weet dat dit slechts een indruk geeft, je moet eigenlijk gewoon in het echt zien.

 

Wat bij de softproof in Lightroom al zichtbaar was, zie je ook terug op de prints, een grote kleurruimte en een mooie diepe zwarting zonder dicht te lopen. Daarnaast blijven ook in de hoge lichten veel details nog zichtbaar tot praktisch tegen het papierwit aan.
De prints geven een gevoel van diepte, wat eveneens een sterk punt is van dit papier. Zeker bij de niet glanzende PE fotopapieren (lustre, Pearl, Satin o.i.d.) is al gauw de dieptewerking verminderd of soms zelfs gewoon afwezig. Bij het Hahnemühle Photo Pearl is het dus wel goed aanwezig.

Ook zwart-wit afdrukken komen goed tot hun recht, de tooncurve is mooi recht, al is natuurlijk hier ook het effect van de aanwezige optische witmakers zichtbaar (daarover verderop meer).

Er is sprake van enig glansverschil (“gloss-differential”) tussen beinkte en niet beinkte delen, het is niet sterk aanwezig. Bronzing, of wat er op lijkt, is slechts zichtbaar op plekken waar vooral Light Magenta inkt is gebruikt en dan eigenlijk alleen onder hoeken waar je effect van strijklicht beoordeelt, niet onder de normale kijkhoeken.

Hahnemühle claimt een zeer gedetailleerde scherpte diepe zwarting en tevens een mooi verlopende tooncurve. Dat wordt in mijn beleving ook waargemaakt. De afdruk van het Northlight-Images zwart-wit testbeeld bijvoorbeeld laat dit in de aanwezige testelementen en in de beelden heel duidelijk zien. In de uitersten, tegen het wit aan en tegen het diepste zwart aan, blijven de details zichtbaar. Ook de portretten en stadsgezichten  geven deze kwaliteiten van het papier goed weer.

Daarnaast noemt Hahnemühle ook de hoge weerstand tegen krassen en vingerafdrukken.
Het papier heeft inderdaad een goede weerstand tegen vingerafdrukken. Als er toch vingerafdrukken op verschijnen zijn deze met een zachte katoenen doek goed te verwijderen, zonder dat er dan strepen op komen. Ook de krasbestendigheid is best goed, een ander papier met een hoekpunt erlangs halen veroorzaakt geen kras. Met je nagel erlangs geeft wel een zichtbare kras, maar met wat poetsen (verwijderen van het “nagelpoeder”)  blijft er een minimale oppervlakte-beschadiging over die onder normale kijkhoeken niet of amper zichtbaar is. De noodzaak om de print te beschermen middels het aanbrengen van een beschermfilm kan naar mijn mening in veel gevallen dus achterwege blijven.

Het Hahnemühle Photo Pearl heeft optische witmakers en hoewel daar verschillend over gedacht wordt, hoeft het niet per se verkeerd te zijn. De meeste PE fotopapieren en ook een aantal Fine Art papieren hebben in meer of mindere mate optische witmakers
Het draagt uiteraard niet bij aan een zeer langdurig behoud van de kleurechtheid. Indien dat een punt van overweging is, zal de keuze voor papiersoort zich moeten beperken tot papieren zonder optische witmakers. Daarbij geldt overigens dat ook het voor ons zichtbare licht, zeker het blauwe deel ervan, ook zal leiden tot een vermindering van de kleurechtheid. Of wel de hoeveelheid licht die langdurig op een beeld valt is ook van invloed. Zie hiervoor ook de website http://www.aardenburg-imaging.com.
In dit geval zal het, zeker bij typische woonkamer- of kantoorverlichting, positief bijdragen om het beeld levendig te houden. Toch vind ik persoonlijk de hoeveelheid optische witmakers in dit papier aan de hoge kant. De helft of nog iets minder zou in mijn beleving beter zijn geweest.

Samenvatting en Conclusie

Het Hahnemühle Photo Pearl 310gr/m2 is een zwaar fotopapier van hoge kwaliteit. Het parelachtige oppervlak maakt het kijken naar het beeld prettig toegankelijk. Daarbij blijft de dieptewerking behouden, uiteraard zo die in het beeld aanwezig is. De grote kleurruimte, diepe zwarting en zeer gedetailleerde scherpte vallen eveneens op. Ook het toonverloop is zonder meer goed. Alle factoren samen dragen bij aan een zeer goede beeldkwaliteit, zonder dat het papier daarbij opvallend aanwezig is. Het papier heeft optische witmakers, waarvan ik persoonlijk de hoeveelheid ervan aan de hoge kant vind.  De zware uitvoering, 310gr/m2, voelt niet alleen goed aan in de hand, maar zal ook positief bijdragen bij het opplakken.  De door Hahnemühle geclaimde weerstand tegen krassen en vingerafdrukken worden, uiteraard binnen grenzen, zeker waargemaakt.
Kortom: Hahnemühle Photo Pearl 310gr/m2 is een fijn papier, in meerdere opzichten.

 

Profiel Fine Art Printing Specialist

Als Fine Art Printing Specialist ontzorg ik fotografen en kunstenaars in dat laatste stuk van een perfect digitaal beeld naar de “WOW” van de klant: De Fine Art Print.
Als Fine Art Printmaker  breng ik uw digitale beeld tastbaar tot leven. Hierdoor kan de aanschouwer als het ware in het beeld opgaan. Het completeert daarmee de beleving, emoties en associaties bij de aanschouwer, zoals de fotograaf of kunstenaar dat ook voor ogen had.

Mijn bijdrage aan het WOW van de aanschouwer is gebaseerd op 3 pijlers:
• De hoogst mogelijke printkwaliteit: voor mijn klanten een zekerheid waarop ze kunnen bouwen
• De grote keuze aan papiersoorten: om die unieke synergie met het beeld mogelijk te maken, in elk gewenst format.
• De 1-op-1 samenwerking met fotografen of kunstenaars: om het complement te vormen naar die WOW bij hun klanten.

Jan R. Smit Fine Art Printing Specialist
Tel: +31 6 22411679
Email: print@fineartprintingspecialist.nl
Website: www.fineartprintingspecialist.nl

Bel of email voor een afspraak, ik ga graag met u in dialoog voor het ontzorgen van uw perfecte Fine Art Print.

 

Bestel nu, met introductiekorting van 15%

Wilt u Fine Art prints bestellen op dit fijne papier: Klik dan HIER om naar de bestelpagina te gaan. Gebruik de kortingscoupon: HPPRL310-FAPS-INTRO voor een introductiekorting van 15%