Hahnemuhle FineArt Baryta Satin Reviewed

 

Hahnemuhle FineArt Baryta Satin 300gr/m2: Een prachtig Fine Art papier voor levendige zeer fijne weergave van kleur en zwart-wit beelden met een subtiele gloed.

 

Inleiding

Hahnemühle is behoorlijk actief in het introduceren van nieuwe papiersoorten. Zo is  op de PhotoKina van 2014 het Hahnemühle FineArt Baryta Satin 300gr/m2 aangekondigd als nieuwe telg aan hun FineArt lijn: Hahnemuhle FineArt Baryta Satin Hahnemühle FineArt Baryta Satin 300gr/m2 is een bariet papier met een natuurlijk wit en satijn-glanzend oppervlak. De barium-sulfaat in de toplaag in samenhang met de micro-poreuze inktreceptor laag geeft een exceptioneel beeldresultaat met grote kleurruimte en intensieve kleuren. FineArt Baryta Satin maakt extreemdiepe zwarting (Dmax) mogelijk, excellente beeldscherpte en is perfect voor zwart-wit fotografie. Hoge kleurverzadiging en levendigheid zorgen voor opvallende doortekening van details waardoor levendige beelden met hoge resolutie mogelijk zijn van foto’s en kunst-reproducties.

Het 100% alpha-cellulose papier is zuurvrij en voldoet aan de vereisten voor duurzaamheid volgens ISO9706.

De feitelijke introductie op de markt heeft op zich laten wachten vanwege opstartproblemen in de productie, het is vanaf nu in productie.

Ik  kreeg van Hahnemühle een aantal vellen om te testen, zonder verdere  invloed erop te willen uitoefenen: Chapeau Hahnemühle.

 

Korte samenvatting van de test

Meettechnisch:

Het ColorCheck-Online rapport: hahnemuhle fineart baryta satin

De zwart-wit toon curve:hahnemuhle fineart baryta satin

Deze testresultaten zijn zonder meer uitstekend. De tone-curve van wit naar zwart is zowat perfect. De kleur en verzadigings afwijkingen zijn zeer klein en op de grens van visueel waarneembaar.

De persoonlijke subjectieve beleving:

Voelt stevig aan, passend voor een 300gr/m2 alpha-cellulose papier. Het printoppervlak heeft een lichte en toch vrij gladde textuur zonder echt waarneembare richting.

De glans is wat Hahnemühle noemt satin. Ongeprint is het eerder mat te noemen, waar geprint is de glans zijdemat en deze is in het zwart-witte bereik mooi egaal van glans tot bijna wit, dan wordt de meer matte papierglans zichtbaar uiteraard.

Bij de diverse kleuren is de glans ook mooi egaal, met uitzondering van de Vivid Light Magenta. Deze toont in het lichtere bereik een toename in glans alvorens over te gaan in het mat van het papier, iets wat karakteristiek is voor de Epson HDR (K3 ) inkten. Dit is overigens alleen zichtbaar onder sterk afwijkende kijkhoeken in combinatie met strijklicht.

Het beeld is visueel zeer toegankelijk, details in donkere partijen blijven opvallend goed zichtbaar en de details (scherpte) zijn goed zichtbaar. Kleuren , nuances en kleurovergangen worden heel fijn en levendig weergegeven. Het papier biedt inderdaad een mooie diepe zwarting zonder dichtlopen van de details tot in het diepe zwart. Ook in de hoge lichten blijven details heel goed zichtbaar. Hele fijne details blijven goed zichtbaar wat inderdaad wijst op hoge detail-scherpte. Eigenlijk opmerkelijk gezien het niet gladde oppervlak. De natuurlijk witte kleur , licht creme-wit, geeft een mooie gloed aan het beeld.

 

Samenvatting en Conclusie

Het Hahnemühle FineArt Baryta Satin 300gr/m2 is een zeer fraai Fine Art papier met een lichte textuur in het oppervlak zo kenmerkend voor Fine Art papieren. De glans is zijde mat en maakt het kijken naar het beeld makkelijk toegankelijk. De kleurweergave is bijzonder, zowel in omvang als in levendigheid en nuanceringen, de zwart-wit toon bijkans ideaal. Vanaf hoge lichten tot in het diepe zwart blijven details zeer goed weergegeven met een hoge detail-scherpte. Mede door de mooie toon-curve en hoge scherpte is de dieptewerking zeer goed. Het papierwit is zeer licht creme van kleur, wat een heel mooie subtiele gloed toevoegt aan het beeld.

Kortom: Een prachtig FineArt papier met levendige zeer fijne weergave van kleur en zwart-wit en een subtiele gloed.

Voor de volledige review, klik op de link hieronder:

Hier de link naar de volledige review voor download

For those that cannot read Dutch a link to the English version of the review

 

Wilt U nu alvast ervaren hoe mooi dit papier is?

Binnenkort komt er een speciaal markt-introductie evenement om de sublieme kwaliteiten van dit Fine Art papier te presenteren.

Wilt u op de hoogte gehouden worden van dit aanstaande evenement, maar tevens nu alvast ervaren hoe mooi foto’s op dit papier geprint kunnen worden? Vraag bij de firma Arca een testset (geprint of ongeprint) aan van het Hahnemühle FineArt Baryta Satin 300gr/m2: tel: 0168-380908 of email naar shop@arca.nl.

U wilt nu al weten hoe mooi een Fine Art Print van uw foto wordt als het geprint wordt op Hahnemühle FineArt Baryta Satin 300gr/m2? Klik op deze link om uw print te bestellen

Of neem contact op voor een afspraak: bel 06-22411679 of mail print@fineartprintingspecialist voor een afspraak.

 

Profiel Fine Art Printing Specialist

Als Fine Art Printing Specialist verzorg ik voor u – fotografen en kunstenaars – dat laatste stuk van een perfect digitaal beeld naar de “WOW” van uw klant: De totale fysieke beleving bij de Fine Art Print.

Als Fine Art Printing Specialist breng ik uw digitale beeld tastbaar tot leven. Hierdoor kan de aanschouwer als het ware in het beeld opgaan. Het completeert daarmee de beleving, emoties en associaties bij de aanschouwer, zoals u als fotograaf of kunstenaar dat ook voor ogen had.

Mijn bijdrage aan het WOW van uw klant is gebaseerd op 3 pijlers:
• Structureel de hoogst mogelijke printkwaliteit: voor u een zekerheid waarop u kunt bouwen.
• De grootste keuze aan papiersoorten: maakt die unieke combinatie met uw beeld mogelijk
• De 1-op-1 samenwerking met u – fotografen of kunstenaars – : naar die WOW bij uw klanten.

 

Jan R. Smit Fine Art Printing Specialist
Tel: +31 6 22411679
Email: print@fineartprintingspecialist.nl
Website: www.fineartprintingspecialist.nl

Bel of email voor een afspraak, ik ga graag met u in dialoog voor uw perfecte Fine Art Print.